Könyvelés könyvvizsgálat// 2016.04.27.

ügyvéd sopron

A könyvelő választás tíz legfőbb szempontja

Összegyűjtöttük a könyvelő választás legfontosabb szempontjait, amelyeket mérlegelve Ön is megtalálhatja az ideális könyvelőt vagy könyvelőirodát.

Aki vállalkozik, annak bizony szüksége van könyvelőre és az általános vélekedéssel ellentétben nem csak azért, hogy lekönyvelje a vállalkozás kimenő és bejövő bizonylatait. Bár a piac rendkívül telített és több tucatnyi egyéni vállalkozó vagy könyvelő cég kínálja szolgáltatásait a legszűkebb környezetünkben is, bizony érdemes a könyvelő kiválasztását alaposan átgondolni, hiszen nem mindegy kinek engedünk szinte teljeskörű bepillantást vállalkozásunk pénzügyeibe.

 

A könyvelő választás 10 legfőbb szempontja

 

  1. Szakmai tapasztalat

A jó könyvelő egyik legjellemzőbb ismerve, hogy érti a szakmáját és a bizonylatok lekönyvelésén túl bizony az összefüggéseket is azonnal észreveszi. Hosszú távon nagyon sokat spórolhat a vállalkozásnak az a könyvelő, amelyik kellőképpen tájékozott és tapasztalt a vállalkozásunkra jellemző cégméret könyvelésében, adózási módokban és tevékenységekben, valamint gyorsan és rugalmasan tud reagálni a gyorsan változó jogszabályi előírásokra.

 

  1. Szakmai képesítések

A könyvelés egyes területeinek feladatai csak megfelelő szakmai végzettség (pl. mérlegképes könyvelő, könyvvizsgáló stb.) birtokában végezhetők. Ezért fontos ellenőrizni, hogy választott könyvelőiroda rendelkezik-e a vállalkozásunk könyveléséhez szükséges szakképesítésekkel.

Fontos tudni, hogy a könyvelő, a mérlegképes könyvelő és az adótanácsadó teljesen külön szakmák. Lényeges már az elején tisztázni, hogy pontosan milyen szolgáltatásokra is lesz szükségünk és ellenőrizni, hogy dolgozik-e az irodánál a szükséges képesítéssel rendelkező szakember.

 

  1. Rendszeres információáramlás

Egy vállalkozás életében rengeteg a határidő. Kivételes az a cégvezető, aki ezeket fejben is tudja tartani, ezért kincset ér egy olyan könyvelő, aki rendszeresen figyelmeztet az áfabefizetés idejére, az adófizetési kötelezettségek esedékességére stb. Ezzel rengeteg bírságtól és késedelmi pótléktól mentheti meg az elfoglalt cégtulajdonosokat.

 

  1. Egyedi igények figyelembe vétele

Nincs két egyforma vállalkozás és még a legnagyobb jóindulattal sem találhatunk két olyan céget, amelynek vezetői is ugyanolyanok lennének. Minden ember és minden cég más, ezért a könyvelés esetében nehezen kivitelezhetők az általánosságok. Mindenki szereti a személyre szabott megoldásokat, ezért a választásnál részesítsük előnyben azokat a könyvelőket, akik kellőképpen rugalmasan kezelik az egyedi igényeket, és a szolgáltatásukat az adott vállalkozás igényeihez tudják igazítani.

 

  1. Szerződési feltételek

A mai világban már elképzelhetetlen, hogy szerződés nélkül kezdjünk bele a közös munkába. Értelemszerűen a könyvelővel is érdemes szerződést kötni, amely részletesen tartalmazza az együttműködés feltételeit. Egy részletes, a felelősségekre pontosan kitérő szerződés nagyon hasznos lehet egy későbbi, vitás kérdés rendezésekor is.

 

  1. Szakmai felelősségbiztosítás

Ahogy többször is utaltunk rá, a könyvelő munkája nem csak a bizonylatok lekönyveléséből áll. Bevallásokat, mérleget stb. készít, tévedése esetén azonban akár súlyos büntetést is kiróhat a NAV a vállalkozásra. Ha a könyvelőiroda rendelkezik felelősségbiztosítással és bebizonyosodik, hogy a bírságot miatta szabta ki a hatóság, akkor a büntetést kifizeti a biztosító, nem pedig a vállalkozásnak kell. A szakmai felelősségbiztosítás jelentős költséggel jár, a fentiek miatt azonban minden felelős könyvelő rendelkezik vele.

 

  1. Személyes szimpátia

Bár egy könyvelő estében leginkább a szakmai hozzáértés döntő fontosságú, a személyes szimpátia sem elhanyagolható szempont. Válasszunk olyan könyvelőt, aki szimpatikus, akivel könnyű megtalálni a közös hangot és akivel szívesen beszélgetünk és egyeztetünk akkor is, ha erre esetleg gyakrabban lenne szükség.

 

  1. Referenciák

Az okos ember a más kárán tanul, érdemes ezért a kiszemelt könyvelőről minden lehetséges információt begyűjteni. Ellenőrizzük, hogy milyen régóta működik a könyvelőiroda, mennyire felkészültek, naprakészek és tapasztaltak a könyvelők stb. Érdemes körbekérdezni az ismerős vállalkozók körében vagy akár néhány, a könyvelő honlapján referenciaként feltüntetett vállalkozás tapasztalatainak is utánajárni.

 

  1. Ár

Bár mindannyian pénzből élünk és minden vállalkozó igyekszik minél inkább csökkenteni a kiadásait, a könyvelő választásnál mégsem elsősorban a kapott ár alapján döntsünk. Gondoljuk végig inkább alaposan, hogy mi mindent várunk el a könyvelőnktől, milyen információkra lesz szükségünk, milyen gyakran szeretnénk egyeztetni stb. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a vállalkozás jövőjét érintő stratégiai döntéseket is mindig a könyvelőtől kapott adatok alapján érdemes meghozni, ezért is nagyon fontos, hogy megfelelő kezekben legyenek a vállalkozása papírügyei.

 

A jó könyvelő kiválasztásával nemcsak rengeteg felesleges adminisztrációtól, utánajárástól és idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat, de bizony hosszú távon rengeteg pénzt is spórolhatunk. Ha Ön is könyvelő választás előtt áll, kérjen ingyenes ajánlatot itt »